Voordelen
Linux biedt verschillende voordelen tegenover de klassieke computer met Windows.
Geen licentiekosten
De meeste Linux varianten ("distributies") zijn gratis. Dat betekent dat ze vrij te verkrijgen zijn.
Ook de software die je erop wenst te gebruiken is veelal gratis, denk maar aan tekstverwerking (Office-varianten) of tekenprogramma's. Ook dure anti-virus software is niet aan de orde (zie verder).
"Open-Source"
Linux is open-source. De broncode is dus openbaar en zichtbaar voor iedereen. Dit biedt vele voordelen:
- Mogelijke fouten of problemen worden heel snel opgespoord.
- Het is eenvoudiger om goed draaiende software te bouwen omdat software-ontwikkelaars een beter inzicht hebben in de werking van het besturingssysteem.
Veilig
Linux maakt het voor virussen quasi onmogelijk om een kans te maken. Dit komt door de speciale opbouw van het systeem die ervoor zorgt dat enkel uzelf systeemwijzigingen kan aanbrengen. Er gebeurt dus niets zonder u daar expliciet toestemming voor geeft. Er is dus ook geen nood aan een antivirus-programma.
Enorme keuze
Linux kan u opstellen naar wens. U kan niet alleen kiezen welke Linux versie (distributie of distro) u wenst, maar ook welke werkomgeving of dekstop omgeving (desktop environment). Zo kan u kiezen voor vb. Ubuntu Linux en werken met de Cinnamon (van Linux Mint) desktop omgeving zodat uw Ubuntu er grotendeels uitziet zoals Linux Mint. Informatie over de meest gevraagde Linux versies (distro's) kan u vinden op onze pagina 'mogelijkheden'.
Uitgebreide lijst gratis programma's
Met Linux kan u zeer makkelijk extra programma's bij installeren, gewoon de software manager openen, een programma zoeken, er op klikken en installeren. De computer installeerd deze gevraagde software dan direct rechtstreeks via het internet, het kan niet makkelijker zijn! De meeste programma's zijn dan ook nog eens volledig gratis.
Zeer goede zoekfunctie in Linux
De zoekfunctie in Windows 7 of Windows 10 werkt niet of werkt niet goed ! U zal het waarschijnlijk ook al tegengekomen hebben, u zoekt een bepaald document en Windows verkenner of deze computer vindt het niet, zelfs al staat dit document gewoon in dezelfde map. We nemen als voorbeeld het document "45266 Dewanckele Frederik offerte laptop" die in de submap offertes van Mijn documenten staat, hij moet dit direct vinden als je zoekt naar "45266" of naar "Dewanckele" of naar "Frederik" (zelfs al staat u in de Mijn Documenten map). In Windows is dit blijkbaar vrij moeilijk, sporadisch zal hij dit vinden, maar helaas zal hij dit meestal niet vinden. Bij Windows XP kon hij dit wel zonder problemen vinden, maar sinds Windows Vista is de zoekfunctie van Windows aangepast naar een (betere???) andere versie. Bij Linux is dit geen probleem, Linux vindt altijd alles snel en perfect zonder problemen terug, bij Linux werkt de zoekfunctie perfect.
Stabiel
Linux loopt niet vast en hoeft nooit opnieuw opgestart te worden. De enige reden waarom u de computer zou uitschakelen is omwille van energieverbruik, want voor bijvoorbeeld het installeren van updates is opnieuw opstarten niet nodig. Linux-computers die reeds 10 jaar of langer aanstaan zijn geen uitzondering. Het laatste record staat zelfs op 16 jaar.
Snel
Linux wordt heel vaak gebruikt voor serveromgevingen, omdat Linux op zich enorm snel werkt. Uiteraard wordt voor de gebruiksvriendelijkheid een grafische laag toegepast daarboven, waardoor het wel aanbevolen is om toch een recenter en krachtiger toestel te gebruiken voor alledaags gebruik.
Weinig onderhoud
Eens een Linux-omgeving goed is opgezet en in gebruik wordt genomen is er zeer weinig onderhoud aan. Van tijd tot tijd eens een update (laten) installeren, en verder hoeft u niks te doen. Geen spyware te verwijderen.
Zijn er ook nadelen?
Helaas zijn er ook nadelen, Linux is voor 95% van de mensen het perfecte systeem. Linux werkt met eigen programma's, Windows programma's werken gewoon niet op Linux (zoals deze ook niet werken op Apple Mac), soms heb je vb. voor uw werk een Windows programma nodig. Dan kunnen we voor u een dual-boot installeren, u kan dan tijdens het opstarten kiezen voor Linux of Windows. Eventueel kan het ook gekozen worden op Windows op te starten in Linux (via een virtuele omgeving). Wij van Linuxcomputers.be doen ons uiterste best om dit nadeel zoveel mogelijk te beperken, wij zoeken samen met u voor een alternatief programma of kijken samen met u voor de beste oplossing.