Mogelijkheden

Volledige Linux computer of laptop

Linuxcomputers: computers, notebook en laptops met GNU Linux Linuxcomputers: Computers, laptops en notebooks met Linux Mint Linuxcomputers computers, laptops en notebooks met ubuntu linux Linuxcomputers: Notebooks, laptops en desktops met Fedora Linux Linuxcomputers: desktop, laptop en notebook met Debian Linux Linuxcomputers.be: computers, notebooks en laptops met Elementary OS Linux Linuxcomputers.be: computers, laptops, notebooks met OpenSuse Linux Linuxcomputers: notebooks, laptops, dekstops, computers met ultra privacy Tails Linux

Een zuivere Linux computer is een computer of laptop met Linux in de meest zuivere zin: de computers van ons eigen huismerk worden standaard zonder Windows-licentie geleverd (en zit dus ook niet meegerekend in de kostprijs zoals bij de courante merkcomputers) en u bent dus vrij in keuze. Wij kunnen hier Linux op installeren en configureren zodat deze klaar is voor gebruik.

Linuxcomputers en Linuxlaptops met Linux Mint 18.1 of Ubuntu

Dual boot Windows 10 - Linux Mint

Klik hier om een filmpje te bekijken hoe een Dual-Boot systeem werkt.
Windows en Linux Dual-boot

U kan ook kiezen voor een Dual-Boot systeem, zowel Windows als Linux wordt dan geïnstalleerd. Tijdens het starten van het systeem kan u kiezen of uw wil dat Windows 10 of Linux Mint 18.1 wordt opgestart.

 • Met een dual-boot hebt een volledige Windows installatie waar u perfect met al uw Windows programma's kan werken zoals o.a. uw boekhoudingsprogramma, facturatiesoftware, tekenprogramma, ...
 • Toch kan u ook werken op een volledig aparte Linux installatie, waar u niets hoeft te vrezen van virussen of spyware.
 • Wij stellen in welk systeem (Windows of Linux) er standaard mag opstarten zoals u het zelf wenst.

Hybride Linux computer of laptop gecombineerd met Windows

Klik hier om een filmpje te bekijken hoe een virtueel Windows systeem werkt.
Windows in een virtuele omgeving

Met een hybride Linux computer hebt u de mogelijkheid alsnog Windows-applicaties te draaien binnen de Linux-omgeving. Dit wordt mogelijk gemaakt via virtualisatie-techniek. Er wordt dan een Windows-omgeving binnen de Linux-omgeving geïnstalleerd (virtueel), die u kan aanspreken vanuit Linux. Dit klinkt behoorlijk complex, maar betekent in praktijk dat u eenvoudigweg applicaties kan opstarten via het Windows-menu zoals u momenteel gewoon bent, en tegelijk vanuit het Linux-menu.

De twee systemen worden op die manier verweven in elkaar.

Om een hybride Linux computer te verkrijgen zijn er twee hoofzakelijke vereisten:

 • De computer dient krachtig genoeg te zijn voor virtualisatie: u draait 2 besturingssystemen tegelijk en hebt dus ook de resources daarvoor nodig. Lowbudget-laptops komen dus niet in aanmerking omdat deze geen vlotte werking kunnen garanderen.
 • U dient een Windows-licentie te hebben. Bij vele courante merkcomputers (HP, Lenovo, Acer, Asus,..) wordt een Windows-licentie geleverd (u wordt namelijk verplicht om Windows te gebruiken). Wij kunnen deze licentie daaruit isoleren, Linux installeren en vervolgens de licentie virtueel installeren.

Welke Linuxversie (distributie) kies ik nu best?

U zal het waarschijnlijk al gemerkt hebben er zijn veel, zeer veel soorten Linux. In deze Linux versies hebt u dan dikwijls ook nog verschillende varianten, met nog eens een verschillend uitzicht (werkomgevingen), die werkomgevingen komen in andere Linux versies ook dikwijls terug.

Om u wat de helpen met uw keuze hier een lijst met meest gebruikte Linux distributies (versies):

 • Linux Mint: dit is samen met Ubuntu de meest gevraagde Linux versie. Deze lijkt meest op de Windows systemen, u hebt ook een normale start menu en de normale werking zoals we kennen van Windows 7 of Windows 10. Standaard werkt Linux Mint met de Cinnamon werkomgeving (zie video op deze link), Linux Mint is eigenlijk de maker van de Cinnamon werkomgeving. Het voordeel van Cinnamon is dat deze een zeer gebruiksvriendelijk systeem is. Verder bestaan er ook nog Linux Mint versies met de werkomgevingen MATE en Xfce maar deze worden minder gevraagd. Daar Linux Mint op Ubuntu is gebasseerd zijn alle pakketten van Ubuntu ook beschikbaar voor Linux Mint.
  Linux Mint met Cinnamon Windows 10
 • Ubuntu Linux: deze is samen met Linux Mint het meest gevraagd. Deze lijkt veel minder op Windows 7 en/of Windows 10 maar gaat meer naar het uitzicht van Windows 8. Wie dus met een menubalk links op het scherm met vierkanten wil die kiest best voor Ubuntu Linux. Het nadeel van Ubuntu t.o.v. Linux Mint is dat het uitzicht minder lijkt op die van Windows (start menu enz.), het voordeel van Ubuntu is dan wel dat deze nog meer compatibel is dan Linux Mint met Cinnamon. Verder bestaan er ook nog Ubuntu Linux versies met de werkomgevingen KDE (Kubuntu), Xfce (Xubuntu), LXDE (Lubuntu), speciaal voor het onderwijs (Edubuntu), speciaal voor audio -en videobewerking (Ubuntustudio).
  Ubuntu Linux Windows 8

Klik hier om een filmpje te bekijken Ubuntu (18.04).

 • Elementary OS: deze Linux versie is ook op Ubuntu gebasseerd. Elementary OS is van uitzicht sterk gelijkend om het systeem van Apple nl. macOS. Daar Elementary OS op Ubuntu is gebasseerd zijn alle pakketten van Ubuntu ook beschikbaar voor Elementary OS.
  Elementary OS    Voorbeeld Apple MacOS
 • Zoris OS: deze Linux versie is zoals die andere ook op Ubuntu Linux gebasseerd. Zorin OS is zoals Linux Mint sterk gelijkend aan Windows 10, alleen is het nog mooier en gebruiksvriendelijker dan Linux Mint. Het nadeel t.o.v. is dan wel dat Zorin OS minder gekent is en daarom het moeilijker is om over Zonin OS iets te vinden op het internet. Op volgende link kan u een product video vinden van Zorin OS:
  https://www.youtube.com/watch?v=U_K5_4zpBkQ&feature=youtu.be
  Zorin OS afbeelding..Video over Zorin OS
 • Tails: vrij vertaald is dit het Incognito Live Systeem met Geheugenverslies. Het bijna paranoïde veilige besturingssysteem dat gebaseerd is op Linux. TAILS is misschien niet erg geschikt voor dagelijks gebruik, want al het via TOR omgeleide internetverkeer is erg traag en opgeslagen bestanden worden van de harde schijf verwijderd zodra je de computer afsluit. Toch vinden we TAILS het vermelden waard, want het maakt je surfervaring extreem veilig zonder dat je daar nog iets voor hoeft te doen.
  Tails screenshot

Openingsuren

Maandag Gesloten
Dinsdag 09u - 12u 13u - 18u30
Woensdag   13u - 18u30
Donderdag   13u - 18u30
Vrijdag 9u - 12u 13u - 18u30
Zaterdag 9u - 12u 13u - 16u
Zondag Gesloten

 

LinuxComputers.be
FD-Computers bvba

Bezoek ook

review-widget.net
Copyright © FD-Computers bvba 2022

Login